Počet záznamov: 1
Pridať záložky kľaganie
Popis zrážanie mlieka pridaním syridla. Do precedeného mlieka sa primieša syridlo (na 70–100 l mlieka 0,5–1 dl syridla). Proces zrážania mlieka na huspeninovitú hmotu trvá podľa teploty mlieka a účinnosti syridla približne 20–30 minút. Z takto zakľaganého mlieka sa potom získava hrudový syr. Kľaganie patrí k základným postupom pri salašnom mliečnom hospodárstve v karpatsko-balkánskom priestore. Autor popisu Ján Podolák Literatúra Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/klaganie Pozri tiež syr
syridloOdkazy (4) - Heslá encyklopédie (3) - Digitálne objekty