Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   kľaganie

  1. Popiszrážanie mlieka pridaním syridla. Do precedeného mlieka sa primieša syridlo (na 70–100 l mlieka 0,5–1 dl syridla). Proces zrážania mlieka na huspeninovitú hmotu trvá podľa teploty mlieka a účinnosti syridla približne 20–30 minút. Z takto zakľaganého mlieka sa potom získava hrudový syr. Kľaganie patrí k základným postupom pri salašnom mliečnom hospodárstve v karpatsko-balkánskom priestore.
    Autor popisuJán Podolák
    LiteratúraPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/klaganie
    Pozri tiež syr
    syridlo
    Odkazy (4) - Heslá encyklopédie
    (3) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.