Počet záznamov: 1  
  1. Popissamica hovädzieho dobytka, ktorá sa aspoň raz otelila. V laktačnom období sa nazýva dojnica. Archeologické nálezy i osteologický materiál dokazujú, že chov kráv na území Slovenska má dlhú tradíciu. Historické doklady z veľkomoravského obdobia naznačujú, že kravy, na rozdiel od ošípaných, sa na mäso zabíjali v staršom veku. To znamená, že už vtedy boli využívané aj na mliečnu výživu i ako ťažná sila. Tento status v hospodárskej organizácii súvekých roľníckych spoločenstiev si krava udržala až do prvej polovice 20. storočia.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraPodolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/krava
    Pozri tiež dobytkárstvo
    krmivo

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.