Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   bábovnica

  1. Popis(bábovkáreň) hrnčiarska, medená, kameninová, liatinová, plechová smaltovaná, sklená hlboká forma na pečivo (bábovku), okrúhleho a mierne kónického tvaru. V strede zvyčajne s kužeľovitým výčnelkom, ktorý zanecháva v upečenej bábovke otvor; na vnútornej strane korpusu s vertikálnym alebo mierne diagonálnym žliabkovaním. Hrnčiarske bábovnice sa dostali do ľudového prostredia v 19. storočí z meštianskych príbytkov, kde boli súčasťou kuchynského inventára. Od 19. storočia sa vyrábali aj z kameniny, liatiny a neskôr aj zo smaltovaného plechu. Posledné sa používali najmä v robotníckych domácnostiach. Ani v prvej polovici 20. storočia nedokázali úplne nahradiť z hľadiska pečenia obsahu najvyhovujúcejšie a najobľúbenejšie hrnčiarske bábovnice.
    Autor popisuIrena Pišútová
    LiteratúraLandsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/babovnica
    Odkazy (3) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.