Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   dolkáreň

  1. Popishrnčiarska, kameninová , smaltovaná, prípadne plechová zostava 2 až 15 hlbších či plytších, rôzne veľkých okrúhlych misiek, pospájaných do rôznych tvarov (hrozno, trojuholník). Používala sa na pečenie doliek a lievancov. Na Slovensku boli najobľúbenejšie a najrozšírenejšie hrnčiarske, hnedo alebo zeleno glazované dolkárne. V 19. a prvej polovici 20. storočia vyrábali rôznorodé dolkárne v Modre, Pukanci a v gemerských hrnčiarskych dielňach. Dolkárne sa pôvodne zhotovovali pre meštianske domácnosti, no rozširovaním druhovej rôznorodosti jedál sa postupne dostávali i na vidiek.
    Autor popisuIrena Pišútová
    LiteratúraLandsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/dolkaren
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie
    (2) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.