Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   obedár

  1. Popishrnčiarska alebo fajansová nádoba na prenášanie jedla so širokým hrdlom a s horným oblúkovitým držadlom, s glazovaným črepom. Zvyčajne zdobená jedno alebo viacfarebným florálnym dekórom. Väčšina obedárov mala pôvodne aj pokrievku. Na území Slovenska sa obedár objavil ako pravdepodobný domáci prínos do tvaroslovia hrnčiny i fajansy v 19. storočí. V obedároch sa nosilo najmä jedlo pre novorodičku. Novšie plechové emailované obedáre, ktoré sa začali továrensky vyrábať a používať v 20. storočí, pozostávali z dvoch alebo troch okrúhlych, na seba navŕšených nádob, umiestnených v nosiči. Boli určené na prenášanie obeda. Vo variovaných podobách sa vyrábajú a používajú dodnes.
    Autor popisuIrena Pišútová
    LiteratúraLandsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950. Plicková, E.: Pozdišovské hrnčiarstvo. Bratislava 1959.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/obedar
    Pozri tiež rodička

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.