Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   zásobnica na obilie

  1. Popisobjekt alebo nádoba na uskladnenie vymláteného obilia. Delili sa na: prenosné zhotovené z hliny, zo slamy, vydlabané z kmeňa stromov, kôry stromov, prútia, kresaného dreva, dosák, prípadne improvizované nádoby (sud, väčší hrniec) a neprenosné (obilná jama a drevený priečin stabilne osadený v sýpkach, komorách, na povalách a pod.). Archeologický a historický materiál dokladá ich starobylosť a dlhé stáročia používania ich funkčnosť. Tam, kde boli vhodné podmienky na budovanie obilných jám (západné, juhozápadné Slovensko a južný Zemplín), uchoval sa tento spôsob uskladnenia obilia aj v 20. storočí. Nevhodná pôda a dostatok ražnej slamy (v okolí Krupiny, Ipeľskej pahorkatiny, v Honte a Novohrade) podmienili používanie slamených zásobníc, ktoré boli dostupné aj sociálne najslabším vrstvám dedinského obyvateľstva. V horských oblastiach Slovenska sa na uskladnenie využívali predovšetkým drevené súseky. Koncom 19. a začiatok 20. storočia zanikalo využívanie tradičných zásobníc na obilie. Lepšie situovaní roľníci si začali budovať stabilné drevené priečiny v komorách a sýpkach. V murovaných domoch so strechami z nehorľavej krytiny sa obilie voľne rozsypávalo alebo vo vreciach ukladalo do podstrešných priestorov. Tieto spôsoby uskladnenia obilia, ktoré kapacitne viac vyhovovali ako tradičné zásobnice, sa udržali až do kolektivizácie poľnohospodárstva.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraMruškovič, Š.: Obilné zásobnice. Martin 1974. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/zasobnica-na-obilie
    Pozri tiež skladovanie poľnohospodárskych plodín
    obilná jama
    súsek
    sýpka
    lub
    slamenica
    komora
    kadlub
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.