Počet záznamov: 1  
  1. Popis(kosienok, lučina) trávnatý pozemok, ktorý vznikol kultiváciou pôvodných lesných plôch. Cieľavedomé lúčne hospodárenie malo v tradičnom chove hospodárskych zvierat zabezpečiť potrebnú produkciu sena, ktoré tvorilo základ objemu krmovín pre zimný a maštaľný chov hospodárskych zvierat. Od mája až po odvezenie sena sa lúky chránili (hájiť lúky). Až potom slúžili ako pasienky. Podľa polohy a kvality sa lúky rozlišovali na hôľne, ktoré boli nad pásmom lesov a boli súčasťou pasienkov. Hnojili sa košarovaním. Seno získané na nich konzumovali ovce zimujúce v horských mrazniciach (Veľká Fatra, Nízke Tatry). Horské alebo vrchovinné lúky vznikali buď na lesných rúbaniskách, alebo z vykultivovaných pasienkov. Kosili sa raz za rok a niekedy sa i hnojili košarovaním. Údolné alebo otavné lúky sa rozprestierali pod pásmom lesov a z hľadiska kvality trávy mali v lúčnom hospodárení najväčší význam. Kosili sa dvakrát ročne, pravidelne (v niektorých regiónoch Slovenska častejšie ako polia) sa hnojili navážaným maštaľným hnojom a košarovaním oviec. V medzivojnovom období sa začali prihnojovať aj priemyselnými hnojivami, ktoré umožnili až tri kosby v roku. Funkciu lúk spĺňali v minulosti i prielohy.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Podolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/luka
    Pozri tiež košarovanie
    dobytkárstvo
    lúčne hospodárenie
    pasienkové hospodárenie
    mraznica
    Odkazy (1) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.