Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Ženský sviatočný odev zo Žibritova 004-08

Ženský sviatočný odev zo Žibritova 004-08

  1. Popis Pohľad zozadu na spôsob "založenia" a výzdobu čepca, takzvanej "kápki" (symbolu vydatých žien). Základ čepca, ktorý pokrýva takmer celú hlavu, tvorí plochým stehom vyšívaný tyl. "Predňička" (predná časť čepca nad čelom) je zdobená viacerými radmi malých "zubou" zo stužiek, červenou vyšívanou stuhou, celé doplnené o flitre, perličky z fúkaného skla - "dudule" (malé mašličky z farebných stúh). Oproti staršiemu typu čepca pribudli nové farby ako zelená, modrá, fialová. Vzadu spod čepca visia po chrbte, na polovicu preložené, úzke červené stuhy nazývané "lietački" a široká červená vyšívaná stuha, všetky priviazané k čepcu šnúrkou z čepca, pričom viazanie je skryté pod vrchnými stuhami.
    Všeobecný popis Z hľadiska historického vývinu ide o najnovší, posledný typ ženského sviatočného odevu, ktorý sa nosil približne od roku 1935-1940. Zmeny oproti predchádzajúcim typom odevu sú v bohatom zdobení a vo farebnosti. Rukávy na oplecku boli husto nazberané a až cez toto riasenie sa vyšívali kvety a ornamenty, doplnené o modrú farbu. Zachovala sa síce krížiková výšivka na rukávoch, motívy však už boli iné ako na starších typoch odevu. Nové motívy súviseli s migráciou a vydajom žien z oblastí okolo Dobrej Nivy na Žibritov. Tie si so sebou doniesli svoje kroje a ovplyvnili tak zdobenie miestnych krojov. Pod krk sa už neviazala veľká farebná mašľa. Perličky z fúkaného skla sú viacradové, obopínajú krk z každej strany - nevisia iba vpredu ako pri staršom type odevu. Čepiec je bohatšie zdobený, doplnený o perličky, "ovsíki" (malé lesklé guľaté korálky), "dudule" (malé mašličky z farebných stúh), malé "zubi" zo stužiek, pribudli nové farby ako zelená, modrá, fialová. Niekedy si ženy na čižmy dávali aj červené šnúrky "kicki" (ako na Horehroní).
    Poznámky Česanie k tomuto typu odevu je "na polički" (vlasy v strede rozdelené na dve časti). Vlasy sú natreté pomádou, takisto čelo, aby sa "zamatka" (čierna zamatová stuha na čele) nešmýkala.
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Obec pôvodu Žibritov
    Dátum vzniku diela1935-1940
    Región pôvoduHont
    Interpreti Chudá, Alžbeta (1999-)
    Miesto záznamuMalachov
    Dátum zaznamenania23.5.2018
    Predmetová klasifikácia 4.4.1.1. Historické podoby tradičného ženského odevu
    Kľúčové slová ženský odev
    sviatočný odev
    živôtik
    čepiec
    Ďalšia zodpovednosť Šovčíková, Zuzana (vlastník diela)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia138/2018-5/03-CTĽK

Mapa

Ženský sviatočný odev zo Žibritova 004-08

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 48°23'26.98"N, 18°59'3.21"E

GPS: 48°23'26.98"N, 18°59'3.21"E

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.