Moje záložky

Pridaných záložiek: 1    
  1. Z mojich záložiek   Pečenie hrušovských ľepňíkov 001-02

    pec, lopata
    "Ľepňík" je tradičné jedlo z chlebového cesta, ktoré sa pripravovalo takmer v každej hrušovskej domácnosti. "Ľepňíke" sa v peci otáčajú pomocou ohrabla, aby sa upiekli zo všetkých strán rovnomerne. Súčasne sa pečie 4-5 "ľepňíkov". Keď sa upečený vyberie, do pece sa dáva hneď ďalší, a takto na jedno nakúrenie pece sa upečie 25-35 "ľepňíkov". Ich kvalita závisí od správneho namiesenia cesta a vykúrenia pece. Žena postupne kontroluje a pomocou ohrabla otáča "ľepníke", upečené vyberá z pece a pomocou lopaty sádza vyvaľkané lokše.

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.