Počet záznamov: 1
Pridať záložky mláťačkárstvo
Popis remeslo určené na strojové vymlátenie obilia. Na Slovensku sa rozšírilo po 1. svetovej vojne. Vykonávali ho zväčša remeselníci – strojní zámočníci, niekde kováči. Bolo rajonizované na jednotlivé dediny alebo ulice, či usadlosti v rámci dediny – rajóny. Regulované bolo na základe zmluvných vzťahov a živnostenského oprávnenia. Za svoju prácu bol mláťačkár vyplácaný dohovorenou sumou peňazí, alebo naturáliami – určitou časťou vymláteného obilia. Mlátiť sa začalo hneď po žatve. Mláťačka a hnací stroj (parný neskôr naftový) boli vlastníctvom mláťačkára, resp. tzv. mláťačkárske družstvá. Jeho členmi boli roľníci podieľajúci sa na spoločnej kúpe mláťačky. Tieto družstvá zväčša mlátili len pre svojich členov. Od 40. rokov 20. storočia mali mláťačkári prideleného komisára, ktorý viedol aj evidenciu vymláteného obilia. V roku 1946 bolo na Slovensku 4107 mláťačkárov. Autor popisu Michal Kaľavský Literatúra Hyčko, J.: Žatevné a mlatobné náradie. Martin 1973. Slavkovský, P.: Roľník a jeho práca. Bratislava 1988. Slavkovský, P.: Svet na odchode. Tradičná agrárna kultúra Slovákov v strednej a južnej Európe. Bratislava 2009. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mlatackarstvo Pozri tiež mláťačka
mlátenie obilia
spolníciOdkazy (2) - Heslá encyklopédie