Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   mláťačkárstvo

  1. Popisremeslo určené na strojové vymlátenie obilia. Na Slovensku sa rozšírilo po 1. svetovej vojne. Vykonávali ho zväčša remeselníci – strojní zámočníci, niekde kováči. Bolo rajonizované na jednotlivé dediny alebo ulice, či usadlosti v rámci dediny – rajóny. Regulované bolo na základe zmluvných vzťahov a živnostenského oprávnenia. Za svoju prácu bol mláťačkár vyplácaný dohovorenou sumou peňazí, alebo naturáliami – určitou časťou vymláteného obilia. Mlátiť sa začalo hneď po žatve. Mláťačka a hnací stroj (parný neskôr naftový) boli vlastníctvom mláťačkára, resp. tzv. mláťačkárske družstvá. Jeho členmi boli roľníci podieľajúci sa na spoločnej kúpe mláťačky. Tieto družstvá zväčša mlátili len pre svojich členov. Od 40. rokov 20. storočia mali mláťačkári prideleného komisára, ktorý viedol aj evidenciu vymláteného obilia. V roku 1946 bolo na Slovensku 4107 mláťačkárov.
    Autor popisuMichal Kaľavský
    LiteratúraHyčko, J.: Žatevné a mlatobné náradie. Martin 1973. Slavkovský, P.: Roľník a jeho práca. Bratislava 1988. Slavkovský, P.: Svet na odchode. Tradičná agrárna kultúra Slovákov v strednej a južnej Európe. Bratislava 2009.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mlatackarstvo
    Pozri tiež mláťačka
    mlátenie obilia
    spolníci
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.