Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   mrkva obyčajná

  1. Popisrastlina z čeľade mrkvovitých, veľmi rozšírená a často pestovaná koreňová zelenina. Oranžovočervené odrody mrkvy sa dostali do Európy z Ázie cez Stredomorie prostredníctvom Arabov približne v 12. storočí. Počas stredoveku sa mrkva rozšírila do Francúzska a Holandska. Na Slovensku sa mrkva pestovala spolu s inými druhmi koreňovej zeleniny na poliach i v záhradách. K významným dorábateľským strediskám, známym kvalitnou koreňovou zeleninou, patrili: stredné Považie, Záhorie, okolie Trnavy a Košíc. Mrkvové semeno sa pôvodne vysievalo z plachty tzv. naširoko, postupne sa zmenšovali a kultivovali plochy výsevu a začalo sa sadiť do riadkov. Pestuje sa viacerými spôsobmi. Seje sa samostatne alebo do iných plodín, napríklad do maku, hrachu, určená na semeno i do špenátu. Mrkva sa musela počas svojho vegetačného obdobia viackrát plieť, na túto prácu boli v obciach s významnejšou produkciou najímané staršie ženy. Mrku určenú na predaj majitelia zväzovali do menších viazaničiek lykom. Mrkva tvorila základ mnohých jedál, najmä polievok, slúžila ojedinele ako náhrada sladidla do koláčov a plniek. V ľudovom liečení sa používala surová alebo varená pri tráviacich problémoch, sirup pri prechladnutí.
    Autor popisuKatarína Nováková
    LiteratúraDrábiková, E: Tradičné formy zeleninárstva na Slovensku. In: Zborník SNM 78- Etnografia 25. 1984, 19-68. Kahounová, E.: Strediská zeleninárstva a obchod s ich produktmi. In: Slovenský národopis, 1980, roč. 28. 129-142.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mrkva-obycajna
    Pozri tiež petržlen záhradný
    záhrada
    zeleninárstvo

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.