Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Pečenie hrušovských ľepňíkov 001-02


  1. Popis "Ľepňík" je tradičné jedlo z chlebového cesta, ktoré sa pripravovalo takmer v každej hrušovskej domácnosti. "Ľepňíke" sa v peci otáčajú pomocou ohrabla, aby sa upiekli zo všetkých strán rovnomerne. Súčasne sa pečie 4-5 lepníkov. Keď sa upečený vyberie, do pece sa dáva hneď ďalší, a takto na jedno nakúrenie pece sa upečie 25-35 lepníkov. Kvalita lepníkov závisí od správneho namiesenia cesta a vykúrenia pece. Žena postupne kontroluje a pomocou ohrabla otáča "ľepníke", upečené vyberá z pece a pomocou lopaty sádza vyvaľkané lokše.
    Všeobecný popis "Ľepňíke" sa pripravovali v deň keď sa piekol chlieb, čo bolo raz za týždeň. Jedával sa vždy čerstvý po vytiahnutí z pece a pripravoval sa na niekoľko spôsobov v slanej a sladkej forme.
    Autor/-ka záznamu Brloš, Ján (1958-)
    Obec pôvodu Hrušov
    Región pôvoduHont
    Interpret/-ka Lekýrová, Františka
    Miesto záznamuHrušov
    Dátum zaznamenania16.6.2015
    Predmetová klasifikácia 4.3.1.2. Jedlá z múky
    Kľúčové slová pec
    lopata
    Fyzický popis1 min 24 s
    Ďalšia zodpovednosť Hanák, Miroslav (popis spracoval/-a)
    Hanák, Miroslav (záznam spracoval/-a)
    Lehotský, Oskar (záznam spracoval/-a)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia122/2020-4/05-DFTĽK

Mapa

Pečenie hrušovských ľepňíkov 001-02

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E , Mapy.cz, Mapy Google

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.