Number of the records: 1
To the basket demikát
Descripton bryndzová polievka. Demikát bol charakteristickým jedlom horských oblastí Slovenska s rozvinutým chovom oviec, kde bola v domácnostiach k dispozícii bryndza. Pripravoval sa rozvarením bryndze vo vode, ktorá sa ešte zahusťovala a dochucovala cibuľou. Často sa doň dával na kocky pokrájaný starší chlieb. V okrajových oblastiach karpatského salašníctva sa pripravoval aj z kravského tvarohu. Cestopisná, etnografická i kulinárna literatúra často označovala demikát za národnú kulinárnu špecialitu Slovákov. Description author Rastislava Stoličná Books Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/demikat References (3) - Encyclopedic Terms