Number of the records: 1  

To the basket   parenica

  1. Descriptonparený jemne údený ovčí syr zavinutý do dvoch svitkov syrových pásov v tvare S. Parenice sa tradične vyrábali na salašoch z ovčieho syra tak, že sa nechal kysnúť niekoľko hodín v plátennom vrecku zavesenom na teplom mieste v kolibe. Po vykysnutí sa časti syra ponárali do horúcej vody, kde zmäkli a mohli sa vyťahovať do dlhých pásov, ktoré sa vkladali do teplého slaného roztoku. Syrové pásy sa na doske skrúcali od koncov smerom do stredu do tvaru špirály. Dve spojené špirály pareného syra sa zviazali syrovým motúzikom a vložili na 2-3 hodiny do studeného soľného roztoku a dali sa mierne zaúdiť. Hlavnou oblasťou tradičnej salašnej výroby parenice boli oblasti Pohronia, Gemera a Liptova. V oravskej obci Zázrivá sa udomácnila výroba parených syrov z kravského kľaganého mlieka v tvare zapletaných korbáčikov. Parenice vyrába aj mliekarenský priemysel. Tento syr, podobne ako oštiepok a bryndza, patrí k európskym tradičným syrárskym výrobkom a pod názvom „slovenská parenica“ má štatút chráneného výrobku Európskej únie.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/parenica
    References (5) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.