Number of the records: 1  

To the basket   chytanie rakov

  1. Descriptonvyberanie rakov rukami spod koreňov stromov alebo kameňov ako súčasť koristného hospodárstva. Bolo doplnkovým zamestnaním obyvateľov oblastí s dostatkom vodných tokov a jazier. Raky chytali najmä drevorubači, pastieri, deti. Ešte začiatkom 19. storočia vydávali zemepáni (napríklad na Uhrovskom panstve) zákaz chytať raky. Ako návnada sa používal zabitý vrabec alebo mäso zo zdochliny, položené na čereni alebo site, ktoré sa aj s prilákanými rakmi vybrali z vody. Po upečení v pahrebe alebo uvarení vo vode sa konzumovalo mäso z klepiet rakov. Raky sa používali aj pri liečení hadieho uhryznutia a chorôb, ako napr. ruže a besnoty.
    Description authorJuraj Zajonc
    BooksBotík, J.: Poľovníctvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 212-228. Horváth, P.: Z minulosti obcí Uhrovskej doliny. In: Zo života a bojov ľudu Uhrovskej doliny. Bratislava 1977, 33-65. Markuš, M.: Zberné a koristné hospodárstvo. In: Slovensko. Ľud – II. časť. Bratislava 1975, 741-754.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/chytanie-rakov
    See also čereň
    lov
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.