Number of the records: 1
To the basket chytanie žiab
Descripton lov žiab, najmä skokanov (rod Rana L.) rukami. Bolo doplnkovým zdrojom obživy pastierov, no aj iných obyvateľov obcí, najmä v období pôstu. Z kože stiahnuté stehienka žiab, ktoré boli podľa tradičných predstáv najchutnejšie do Jozefa (19. marca), sa piekli nad pahrebou alebo varili v kapustnici. Na Horehroní ich popražili na masle a zaliali vajcom. Na paličkách napichané stehienka nosili na trh z okolitých obcí do Rožňavy. Z niektorých záhorských obcí ich chodili predávať do Viedne. Žaby sa používali aj pri liečení hadieho uhryznutia. Na Slovensku chytanie žiab zaniklo po 2. svetovej vojne. Description author Juraj Zajonc Books Botík, J.: Poľovníctvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 212-228. Markuš, M.: Ľudová strava. In: Žakarovce. Bratislava 1956, 283-324. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/chytanie-ziab See also lov
žabaReferences (2) - Encyclopedic Terms