Number of the records: 1  

To the basket   brány

  1. Descripton1. poľnohospodársky nástroj na rozbíjanie hrúd zeme po orbe, vytrhávanie koreňov burín, zahrnutie vysiateho obilia a semien krmovín. Poznala ich už agrárna kultúra rímskych provincií, ale Slovania ich do obdobia stredoveku neprevzali, pretože ich systém poľnohospodárskej výroby (divoká trávopoľná sústava) brány nepotreboval. So zavádzaním trojpoľného hospodárenia a pluhu v 12. a 13. storočí sa na území Slovenska objavovali ťažké rámové brány so železnými zubami ako nevyhnutné kultivačné náradie pôdy. V tejto podobe sa zachovali až do 50. rokov 20. storočia. Rám na brány si zhotovovali roľníci sami, železné zuby (brániky) dedinskí kováči. Rozdiely medzi bránami boli v ich tvare (štvorec, obdĺžnik, kosoštvorec) a vo veľkosti; okrem bežných 2–3 radových brán boli i veľké so 6–8 radmi zubov. V niektorých oblastiach Slovenska (Kysuce) sa ojedinele vyskytovali aj brány s drevenými zubami, ktoré sa používali pri ručnom spôsobe obrábania pôdy. Celoželezné brány továrenskej produkcie sa začali na Slovensku používať až po kolektivizácii poľnohospodárstva; 2. názov tradičného svadobného koláča rozšíreného na západnom Slovensku. Tvarom imitoval poľnohospodárske náradie, ktoré malo v zmysle ľudovej viery zabezpečiť novovznikajúcemu hospodárstvu dobré úrody.
    Description authorPeter Slavkovský
    BooksPodolák, J.: Tradičné poľnohospodárstvo na Slovensku. Bratislava 2008. Slavkovský, P.: Roľník a jeho práca. Bratislava 1988. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/brany
    See alsopríprava pôdy
    trojpoľné hospodárenie
    References (3) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.