Number of the records: 1
To the basket cedidlo
Descripton 1. náradie určené na cedenie tekutín. Kravské mlieko sa cedidlo cez cedidlo z plátna (cietka), neskôr aj cez sitko. Na ovčieho mlieko mali na salašoch cedidlo pôvodne z vlny. V 20. storočí sa začali používať plátené (cedilko, cietka, šata). Iné tekutiny sa v tradičnej ľudovej kultúre cedili cez rôzne cedáky, ktoré sa tiež nazývali cedidlá; 2. (cedilo, cidilo) – kapsa z bieleho súkna s trakmi a hazuchou s rozmermi cca 65×80 cm. Slúžila na nosenie stravy, jahniat, niekedy i na uskladnenie šatstva. Najdlhšie sa udržala na Horehroní ako súčasť osobnej výbavy tamojších pastierov a lesných robotníkov. Jej typickou výzdobou boli ornamenty vyšité čiernou vlnou. Cedidlo sa nosilo prevesené cez plece alebo na chrbte na trakoch (frumbie) z vlnenej priadze. Hazucha cedidla, prehodená cez hlavu alebo okolo krku, chránila pred dažďom a chladom. Description author Ján Podolák Books Markuš, M.: Stravovanie. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 845-860. Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/cedidlo See also cedák
kapsaReferences (2) - Encyclopedic Terms (2) - Digital Objects