Number of the records: 1  

To the basket   mydlárstvo

  1. Descriptondomácka a remeselná výroba mydla. V stredoveku sa v mestách používalo na pranie a umývanie mazľavé lúhové mydlo, uskladňované v nádobách. Tvrdé mydlo, dovážané ako prostriedok na zjemnenie pleti, vyrábali v 15. storočí v Benátkach (benátske mydlo). Na Slovensku sa výrobou mydla ešte skôr ako mydlári zaoberali mäsiari. Mydlári sa od 16. storočia združovali do cechov spolu so sviečkarmi, vyrábajúcimi lojové sviece. Ich spoločný cech v Trnave vznikol v roku 1629. Od konca 18. storočia sa počet mydlárov zvyšoval a v 19. storočí pracovali v Nitrianskej stolici dokonca aj v niektorých dedinách. Rovnakým spôsobom ako mydlári, teda varením tuku z loja, mastných zvyškov v roztoku lúhu s pridaním soli, vyrábali mydlo aj podomácky. Na zlepšenie jeho vône používali od začiatku 20. storočia lacné voňavky. Uvarené mydlo nakrájané na kocky sušili zväčša v podstreší. Na vidieku vyrábali mydlo na vlastnú potrebu ešte v 1. polovici 20. storočia. Patrónkou mydlárov bola sv. Mária di Monte.
    Description authorJuraj Zajonc
    BooksŠpiesz, A.: Remeslo na Slovensku v období existencie cechov. Bratislava 1972. Výroba mydla kedysi a dnes. In: Slovenský svet, roč. 3, 1923, č. 25, 13 - 14.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mydlarstvo
    See also sviečkarstvo
    mäsiarstvo
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.