Number of the records: 1
To the basket kyseľ
Descripton (ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka) polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kyslastou chuťou. Kyseľ patrí k archaickým druhom polievok, ktoré boli v stredoveku známe v celej Európe. Na Slovensku sa v 20. storočí takáto polievka pripravovala len sporadicky, iba vo východoslovenských regiónoch sa ešte varila ako typické krajové jedlo. Kyseľ sa zvykol najviac konzumovať v období pôstu. Podľa tejto polievky bola niekde nazvaná aj slamená figurína – symbol zimy, ktorú dievčatá obradne vynášali z dediny na Smrtnú alebo Kvetnú nedeľu. V Honte ju volali kyselica a na Orave kyseľova žena. Kyslá obilninová polievka sa často varila v Poľsku a na Ukrajine, kde sa nazývala kyseľ, žur, boršč. Description author Rastislava Stoličná Books Markuš,M.: Čo treba vedieť o kyseli. In: Výživa a zdravie, r. 10, 1965, s. 70. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/kysel See also kvas
MorenaReferences (3) - Encyclopedic Terms (1) - Digital Objects