Number of the records: 1  

To the basket   mliečne jedlá

  1. Descriptonjedlá, ktorých základom je mlieko alebo iný mliečny produkt. K najrozšírenejším v tradičnej slovenskej kuchyni patrili mliečne polievky, ktoré sa varili buď nasladko: zavarením cestoviny do vriaceho mlieka, alebo nakyslo: varené zo srvátky alebo rozriedeného tvarohu. Niektoré z týchto polievok boli chuťove blízke demikátu z bryndze. Mliečne polievky mali viaceré krajové obmeny prípravy a ľudové názvy – zvara, sciranka, čír, papcún, brejka, žufka, zočúrka, syrová polievka, srvátková polievka. Väčšina mlieka sa však zužitkovávala na prípravu rozličných produktov – masla, tvarohu, bryndze, oštiepok a pareníc. Výrobky z kravského i ovčieho mlieka spestrovali stravu najmä v horských a podhorských oblastiach, kde často nahrádzali mäso, teda živočíšne bielkoviny. Špeciálne boli jedlá z mleziva (prvého mlieka po otelení kravy). Častejšie ako samostatné jedlo sa mlieko používalo na zjemnenie chuti iných druhov jedál, najmä na zátrepku do polievok a prívarkov, v mlieku sa varili obilninové kaše a často sa ním aj polievali, zarábalo sa ním cesto na koláče a pod.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksMarkuš, M.: Mlieko a mliečne produkty v tradícii slovenského ľudu. Čítanie o správnej výžive, 1962, s. 161-162. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mliecne-jedla
    See also bryndza
    demikát
    parenica
    syr
    maslo
    mlezivo
    oštiepok
    tvaroh
    References (2) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.