Number of the records: 1  

To the basket   olej

  1. Descriptontekutý výťažok získaný lisovaním rastlinných semien. Získaval sa najmä zo semien ľanu a konope, ale i maku, orechov, sliviek, bukvíc. Dorábal sa tak, že sa semená utĺkli ručne v stupách, pokropili vodou a miesili rukami, kým nebola hmota lesklá a mastná. Masa sa odniesla do olejárne, kde ju upražili v kotlíku a po častiach lisovali. Veľa ľanového oleja dorábali na hornej Orave, konopný olej najmä v Liptove, na Spiši a v okolí Nitry. Rastlinné oleje sa používali na prípravu a mastenie jedál najmä v pôstnych obdobiach. Od 2. polovice 20. storočia narastala spotreba továrensky vyrábaných rastlinných olejov a tukov, využívaných najmä na prípravu vyprážaných jedál.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/olej
    See also olejárstvo
    stupa
    References (2) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.