Number of the records: 1  

To the basket   oškvarky

  1. Descriptonvyškvarené časti tuku po vytopení masti. V tradičnej slovenskej kuchyni sa využívali najmä oškvarky z bravčovej slaniny, menej aj hydinové. Oškvarky obsahujú viac než polovicu masti, preto sa zvykli ešte lisovať. Čerstvé sa podávali s chlebom ako samostatné jedlo. Rozomleté a zaliate masťou v sklenených pohároch sa používali ako nátierka na chlieb, na prípravu pečiva – oškvarkových pagáčikov a na mastenie jedál, napríklad kaší, varených zemiakov, dusenej kapusty.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksPelech, O. a kol.: Domáca zakáľačka. Bratislava 1978. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/oskvarky
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.