Number of the records: 1  

To the basket   rezance

  1. Descripton(halušky, krájance, slíže, šiflíky) tradičná cestovina – nakrájané pásiky z vyvaľkaného cesta. Tenké rezance sa v tradičnej slovenskej kuchyni pripravovali ako závarka do polievok, hrubšie rezance na varenie výdatného jedla, ktoré sa dochucovalo mletými orechmi, makom, lekvárom, cukrom, opraženou krupicou, vajíčkami, tvarohom a mastilo maslom, masťou, vyškvarenou slaninou a pod. V čase, keď bolo v domácnostiach dostatok vajec, robili a sušili sa rezance do zásoby na zimu. V mnohých lokalitách boli domáce tenké rezance neodmysliteľnou súčasťou nedeľnej a svadobnej hovädzej či slepačej polievky, cenili sa natoľko, že sa niekde podávali ako súčasť svadobnej výslužky.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/rezance
    References (1) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.