Number of the records: 1
To the basket smotana
Descripton najtučnejšia časť mlieka. V tradičnej kuchyni sa smotana zbierala zvrchu kyslého mlieka a v mutovníku sa z nej stĺkalo maslo. Na Slovensku sa maslo robilo predovšetkým z kravskej smotany, v oblastiach s rozvinutým chovom oviec sa ku kravskej pridávala aj ovčia smotana. V bohatších gazdovstvách sa smotana používala v kuchyni na prípravu zátrepky, ktorou sa zahusťovali kyslasté polievky a prívarky. Smotanou sa niekde zvykli natierať aj placky. Description author Rastislava Stoličná Books Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/smotana See also maslo
mútovníkReferences (1) - Encyclopedic Terms (3) - Digital Objects