Number of the records: 1
To the basket srvátka
Descripton tekutina, ktorá zostáva pri výrobe tvarohu alebo ovčieho syra. V tradičnej kuchyni sa srvátka z kravského mlieka používala na varenie mliečnej polievky, väčšinou sa však v lete pila na uhasenie smädu. Zo srvátky, ktorá zostala v kotle po vybratí hrudy ovčieho syra, sa odobrala tučnejšia horná vrstva – urda, z ktorej sa robila žinčica. Tekutina, ktorá v kotle zostala, bola riedka srvátka – zvarnica, psiarka, tenká žinčica, ktorá sa na salašoch i domácnostiach využívala na kŕmenie ošípaných a psov, ale aj ako nápoj pre ovce. Vychladenú ovčiu srvátku pili ako osviežujúci nápoj aj ľudia. Description author Rastislava Stoličná Books Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/srvatka See also urda
žinčicaReferences (1) - Encyclopedic Terms