Number of the records: 1  

To the basket   šúľance

  1. Descripton(bobále, kokošky, nudle, púčky, slíže) tradičná cestovina pripravená šúľaním cesta medzi dlaňami alebo dlaňou po drevenej doske na dlhšie šúľky, ktoré sa pokrájali na kúsky veľkosti malíčka a uvarili vo vode. Do cesta sa k múke pridávali varené postrúhané zemiaky, ktoré pôvodne nahrádzali nedostatok múky. Šúľance sa dochucovali pomletými orechmi, makom, lekvárom, cukrom, opraženou krupicou alebo strúhankou. Omastili sa maslom alebo masťou a podávali ako výdatné samostatné jedlo. V obilninárskych oblastiach mali šúľance funkciu obradového jedla. Ich konzumácia na Popolcovú stredu a na Veľký piatok mala roľníkovi a jeho rodine zabezpečiť veľké, plné klasy obilia.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/sulance
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.