Number of the records: 1
To the basket urda
Descripton horná, tučnejšia vrstva ovčej srvátky. Srvátka, ktorá zostala v kotle po vybratí hrudy ovčieho syra, sa ohrievala nad vatrou dovtedy, kým sa nezačali na povrchu objavovať bubliny. Kotol sa odstavil z ohňa a zo srvátky sa zobrala vrchná hustá vrstva – urda. Preliala sa do inej nádoby, kde sa miešala a chladila prelievaním. Takto sa z nej robila jemná žinčica. Urda sa používala aj na mastenie zemiakov alebo halušiek. Vyrábalo sa z nej ovčie maslo. Description author Rastislava Stoličná Books Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/urda See also syr
srvátka
žinčicaReferences (3) - Encyclopedic Terms