Number of the records: 1  

To the basket   urda

  1. Descriptonhorná, tučnejšia vrstva ovčej srvátky. Srvátka, ktorá zostala v kotle po vybratí hrudy ovčieho syra, sa ohrievala nad vatrou dovtedy, kým sa nezačali na povrchu objavovať bubliny. Kotol sa odstavil z ohňa a zo srvátky sa zobrala vrchná hustá vrstva – urda. Preliala sa do inej nádoby, kde sa miešala a chladila prelievaním. Takto sa z nej robila jemná žinčica. Urda sa používala aj na mastenie zemiakov alebo halušiek. Vyrábalo sa z nej ovčie maslo.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/urda
    See also syr
    srvátka
    žinčica
    References (3) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.