Number of the records: 1
To the basket večera
Descripton jedlo podávané večer. V tradičnom roľníckom prostredí Slovenska bola večera popri raňajkách druhým najdôležitejším denným jedlom. Podávala sa po ukončení práce a tvorili ju sýte varené jedlá. Postupne, keď sa hlavným denným jedlom stal obed, jej obsah sa menil. Jedli sa jedlá jednoduché na prípravu. Často to boli varené alebo pečené zemiaky, prípadne chlieb s mliekom, cmarom, kyslým mliekom a pod. Názov večera je rozšírený na celom území Slovenska okrem lokalít s nemeckým obyvateľstvom, kde sa používali názvy odvodené z nemeckého slova Abendsmahl. Description author Rastislava Stoličná Books Stoličná, R.: K otázkam štruktúry, obsahu a názvom jedenia dedinských spoločenstiev na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 39, 1991, č. 3-4, 303-309. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/vecera See also obed
raňajkyReferences (2) - Encyclopedic Terms