Number of the records: 1  

To the basket   vianočné oblátky

  1. Descriptonštedrovečerné obradové jedlo z nekvaseného cesta (pšeničná múka, voda) pečené vo forme (oblátkáreň) s cirkevnými symbolmi, okrúhle, oválne alebo v tvare trubičky; u gréckokatolíkov a pravoslávnych z kvaseného cesta v tvare malých koláčikov (prosfory, proskury). Oba druhy mali funkciu hostie, posvätného chleba. Odkladalo sa z nich aj do siatin, na liečenie, na ochranu pred požiarom, na okurovanie. V cirkevných školách na Slovensku ich v zmysle svojej prijímacej zmluvy piekli učitelia – rechtori. Začiatkom adventu žiaci po domoch vyberali obilie na oblátky a vinšovali; kde bol mlyn, tam dával múku miestny mlynár. V medzivojnovom období ich v mnohých dedinách piekli ženy na otvorenom ohnisku umiestnenom na rechtorskom alebo farskom dvore. Piekli sa vodové, cukrové, orechové oblátky a do 40. rokov 20. storočia aj pre dobytok so zapečenou petržlenovou vňaťou. Roznášali ich žiaci s vinšom, ktorý zložil učiteľ, v posledný týždeň pred Vianocami (spravidla na deň Tomáša). Dostávali za ne niekoľko grajciarov, pre učiteľa peniaze, strukoviny alebo mak. V medzivojnovom období bolo pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušené a oblátkový dôchodok sa učiteľom vyplácal v peniazoch. Dodnes sú súčasťou jedál na Štedrý večer vo všetkých vrstvách obyvateľstva. Jedávajú sa s medom alebo aj s cesnakom ako prvé štedrovečerné jedlo.
    Description authorViera Feglová
    BooksDobšinský, P.: Slovenské obyčaje, povery a čary. Bratislava 1993, 141. Horváthová, E.: Rok vo zvykoch nášho ľudu. Bratislava 1986.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/vianocne-oblatky
    See also siatie
    advent
    učiteľ
    vinš
    cesnak
    okurovanie
    Tomáš
    Štedrý večer
    štedrovečerný stôl
    med
    štedrovečerné jedlá
    farár
    References (1) - Encyclopedic Terms
    (8) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.