Number of the records: 1  

To the basket   syrárstvo

  1. Descriptonvýroba a predaja syrov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka a výrobkov z nich. Rozvoj mliečneho hospodárstva sa začal na území Slovenska rozšírením salašníctva, keď sa mlieko stalo hlavným produktom chovu oviec. Nové mliečne produkty (bryndza, oštiepok, parenica) a spôsoby ich výroby ovplyvnili vývin obchodu, remesiel (bryndziarstvo), tradičnej stravy, čiastočne aj dovtedy známe postupy pri spracovaní kravského mlieka. Chov kráv výlučne na mlieko a výrobky z neho sa na Slovensku rozšíril až v 19. storočí.
    Description authorJán Podolák
    BooksPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/syrarstvo
    See also bryndza
    parenica
    syr
    oštiepok
    tvaroh
    dobytkárstvo
    mliečne hospodárstvo
    ovčiarstvo
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.