Number of the records: 1
To the basket syridlo
Descripton kvasná tekutina používaná na spracovanie ovčieho mlieka pri salašnom chove oviec. Do polovice 20. storočia sa na kľaganie mlieka používalo iba prírodné syridlo – kľag (kľak, klaga, tlag). Získavalo sa zo sušených zvieracích žalúdkov, ktoré sa namáčali do ohriateho slaného roztoku – rôsolu. Uskladňovalo sa v kolibe v drevenej nádobke (kľagovňica, kľagovňík) alebo v hlinenom glazúrovanom krčahu na suchom a tmavom mieste. Slovo kľag patrí k základnej terminológii karpatského salašníctva. Na prípravu syridla sa niekedy používali aj improvizované prostriedky – huby (Spiš), brezová voda (Zemplín), koreň horca, ovocné plánky a rôzne kyslé a trpké byliny. V posledných desaťročiach 20. storočia sa na kľaganie mlieka začali používať chemické syridlá. Description author Ján Podolák Books Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/syridlo See also rincka
syr
kľaganieReferences (2) - Encyclopedic Terms (1) - Digital Objects