Number of the records: 1  

To the basket   syridlo

  1. Descriptonkvasná tekutina používaná na spracovanie ovčieho mlieka pri salašnom chove oviec. Do polovice 20. storočia sa na kľaganie mlieka používalo iba prírodné syridlo – kľag (kľak, klaga, tlag). Získavalo sa zo sušených zvieracích žalúdkov, ktoré sa namáčali do ohriateho slaného roztoku – rôsolu. Uskladňovalo sa v kolibe v drevenej nádobke (kľagovňica, kľagovňík) alebo v hlinenom glazúrovanom krčahu na suchom a tmavom mieste. Slovo kľag patrí k základnej terminológii karpatského salašníctva. Na prípravu syridla sa niekedy používali aj improvizované prostriedky – huby (Spiš), brezová voda (Zemplín), koreň horca, ovocné plánky a rôzne kyslé a trpké byliny. V posledných desaťročiach 20. storočia sa na kľaganie mlieka začali používať chemické syridlá.
    Description authorJán Podolák
    BooksPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/syridlo
    See also rincka
    syr
    kľaganie
    References (2) - Encyclopedic Terms
    (1) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.