Number of the records: 1  

To the basket   fazuľa záhradná

  1. Descriptonrastlina z čeľade bôbovitých. Jedna z mála kultúrnych plodín vyvíjajúcich sa vo dvoch genofondových strediskách: drobnosemenné druhy majú pôvod v Číne, druhy s veľkými semenami v Južnej Amerike. V čase pred Kolumbovým objavením Ameriky bola v Európe neznámou plodinou. Po jej prinesení do Európy španielskymi moreplavcami sa pestovala, podobne ako kukurica či zemiaky, ako okrasná rastlina v botanických záhradách a kláštoroch. Na Slovensku sa pestovali z hľadiska agrotechniky a využitia plodov dva kultivary. Strukovinové, keď sa zbierali dozreté vysušené semená zo strukov, predovšetkým biela, strakatá a lusková fazuľa. Druhým typom boli kultivary zeleninové, keď sa zbierali zelené alebo žlté struky s nedozretými semenami. V našich zemepisných podmienkach sa fazuľa rozšírila najmä v teplejších polohách, pretože je chúlostivá na mráz a môže sa vysádzať až po tzv. „ľadových mužoch“ v máji. Sadila sa na záhradách, ale i na poliach medzi zemiakmi, kukuricou a medzi vinicami. Fazuľa sa po zbere dosúšala na plachte, následne sa mlátila, čistila vo vetre alebo na riečici. Fazuľa, podobne ako ostatné strukoviny, tvorili dôležitú zložku tradičnej stravy, bola bohatým zdrojom bielkovín. Konzumovala sa spolu s krúpami, zemiakmi či kyslou kapustou. Všeobecne rozšíreným jedlom z fazule boli polievky a prívarky.
    Description authorKatarína Nováková
    BooksStoličná, R.: Etnokulinárny význam strukovín. In: Slovenský národopis, 1998, 46, 278-285. Stoličná, R.: Jedlo ako kľúč ku kultúre. Martin 2004, 56-58.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/fazula-zahradna
    See also strukovinové jedlá
    strukoviny

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.