Number of the records: 1
To the basket hruška
Descripton 1. Plod hrušky obyčajnej. Hrušky sú jedným z najstarších druhov ovocných drevín pestovaných na území Slovenska v sadoch a záhradách. Kultúrne formy tejto ovocnej dreviny pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Postupne sa rozšírila do celej Ázie, Stredomoria a odtiaľ do celej Európy. Slovania ju pestovali a poznali ešte vo svojej pravlasti, o čom svedčia príbuzné názvy tohto plodu vo viacerých slovanských jazykoch. Hrušky sa vyšľachtili do nespočetných odrôd, z ktorých mnohé sa pestovali i na Slovensku. Poznáme ich pod viacerými regionálnymi a lokálnymi odrodami a pomenovaniami, a to podľa tvaru, času zretia či pôvodu: bachračky, bezjadierky, hniličky, cukrovky, cibuľky, jahodňačky, michalky, žitnárky, nemkyne, moravky, budínky. Menej rozšírené sú hrušky, ktorých kultivary sú medzinárodne rozšírené, známe u nás pod ľudovými názvami: cisárka – Wiliamsova maslovka, kajzerka – Dielova, íznportka – Šedá maslovka, mačacia hlava – Dekanka zimná a podobne. Hruška bola obľúbeným ovocím a hoci mala pomerne krátku trvácnosť (až na zimné odrody), uplatnila sa i v ľudovej strave. Hrušky sa sušili a konzumovali sušené podobne ako jablká. Používali na varenie alebo pomleté na sladenie koláčov a kaší. Plody planých hrušiek sa využívali v ľudovom liečení; 2. názov jedného z trojicových tancov; Description author Katarína Nováková Books Drábiková, E.: Ľudové ovocinárstvo na Slovensku. In: Zborník SNM 76 - Etnografia 23. 1982. Drábiková, E.: Rozvoj odrôd v ľudovom ovocinárstve. In: Agricultura Carpatica, II, 1981, s. 50-59. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/hruska See also ovocie
ovocinárstvoReferences (1) - Encyclopedic Terms