Number of the records: 1  

To the basket   šošovica

  1. Descripton(ľanča) rastlina z čeľade bôbovitých, pochádzajúca zo strednej Ázie. Sprevádzala hrach na jeho ceste do Stredomoria, kde sa stala potravou chudobných. V určitých historických obdobiach bola populárnejšia ako hrach, pretože je ľahšie stráviteľná, obsahuje viac bielkovín, ľahšie a kratšie sa varí. Oproti hrachu však potrebuje šošovica teplejšie podnebie a sucho. Na Slovensku sa pestovala najmä v južnejších oblastiach, ale známymi pestovateľskými regiónmi boli i severnejšie lokality, napríklad Turiec, Spiš či niektoré regióny východného Slovenska. Šošovica sa vysievala po niektorých druhoch obilnín, najmä po raži, jarnom jačmeni alebo po zemiakoch. Keď bola rastlina a jej struky sfarbené do žltohneda, kosila sa kosou alebo kosákom. Slama zo šošovice sa skrmovala. Šošovica slúžila, podobne ako iné strukoviny, na prípravu kaší a polievok. Svojím vzhľadom evokovala u ľudí predstavu množstva mincí, a preto sa v niektorých oblastiach konzumovala počas Štedrej večere ako polievka, kaša alebo prívarok vo forme prílohy. Podobne sa jedla ako symbol želanej prosperity i na Nový rok.
    Description authorKatarína Nováková
    BooksStoličná, R.: Jedlo ako kľúč ku kultúre. Martin 2004, 55-56. Podolák, J.: Tradičné poľnohospodárstvo na Slovensku. Bratislava 2008, 301-302.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/sosovica
    See also vianočné jedlá
    strukoviny
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.