Number of the records: 1  
  1. Descripton(podmáslí) tekutina, ktorá zostáva pri výrobe masla zo smotany. Napriek tomu, že cmar je odpadovým produktom, je to hodnotná potravina obsahujúca bielkoviny a minerálne látky a málo tuku. Tieto jeho vlastnosti poznali už staroveké národy a považovali ho za elixír zdravia. Na Slovensku sa tento mierne kyslastý nápoj pil najmä v horúcich letných dňoch, niekde sa pridával do chlebového cesta a užíval sa pri liečení.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/cmar
    References (3) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.