Number of the records: 1  

To the basket   desiata

  1. Descripton(juzena, predobed, svačina) jedlo podávané medzi raňajkami a obedom, predpoludním. Tradičným stravovacím poriadkom bolo jedenie trikrát denne: ráno, na obed a večer. Konzumácia desiaty sa v priebehu 19. storočia postupne zaužívala najmä v mestskom prostredí. Jesť medzi raňajkami a obedom sa na vidieku zvyklo len sezónne, v čase celodenných prác na poli. V priebehu druhej polovice 20. storočia sa desiata začala pripravovať najmä deťom do školy a dospelým do zamestnania. Išlo väčšinou o suchú stravu, napríklad chlieb alebo pečivo, často doplnené údeninou, syrom, zeleninou a ovocím.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: K otázkam štruktúry, obsahu a názvom jedenia dedinských spoločenstiev na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 39, 1991, č. 3-4, 303-309.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/desiata
    See also obed
    olovrant
    raňajky
    večera
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.