Number of the records: 1  

To the basket   huspenina

  1. Descripton(studenica, studenina, studeno) stuhnuté rôsolovité jedlo z vyvarených častí ošípanej. Kože, nožičky, kolienka, uši, hlava a chvost sa uvarili s cibuľou, cesnakom, čiernym korením, bobkovým listom a koreňovou zeleninou. Uvarené a pokrájané časti sa zaliali scedeným vývarom, ktorý pri chladnutí tuhne. Huspenina sa obvykle pripravovala po domácej zabíjačke. Nožičky a kolienka sa zvykli konzervovať solením, prípadne údením a huspenina sa z nich varila neskôr. Bola tradičným jedlom najmä v období Vianoc a Veľkej noci. V oblasti Trenčína a východného Slovenska bola aj typickým svadobným jedlom.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksPelech, O. a kol.: Domáca zakáľačka. Bratislava 1978. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/huspenina
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.