Number of the records: 1  

To the basket   kaďa

  1. Descriptondrevená nádoba na hrozno. Historické doklady potvrdzujú ich výskyt v hospodárskom inventári vinohradníka už v 15. storočí. Vyrábali ich debnári. Ich jednotlivé časti – dúžky sa viazali drevenými alebo železnými obručami. Rozmer a tvar kade závisel od jej funkcie. Najrozšírenejšie boli nižšie s okrúhlym dnom, používané pri lisovaní hrozna a výrobe vína. Kade na šliapanie hrozna mali na dne medenú rúrku, ktorá bola potrebná na odtekanie muštu. Stáli vyvýšené na nôžkach alebo nad jamou, aby sa pod ne mohli podložiť menšie kadičky (šáf). Vysoké kade s okrúhlym dnom (tunka, kapustnák) a s oválnym dnom (ovál, vana) sa používali na transport hrozna.
    Description authorPeter Slavkovský
    BooksDrábiková, E.: Človek vo vinici. Bratislava 1989.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/kada
    See also vinohradníctvo
    References (1) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.