Number of the records: 1  

To the basket   kľaganie

  1. Descriptonzrážanie mlieka pridaním syridla. Do precedeného mlieka sa primieša syridlo (na 70–100 l mlieka 0,5–1 dl syridla). Proces zrážania mlieka na huspeninovitú hmotu trvá podľa teploty mlieka a účinnosti syridla približne 20–30 minút. Z takto zakľaganého mlieka sa potom získava hrudový syr. Kľaganie patrí k základným postupom pri salašnom mliečnom hospodárstve v karpatsko-balkánskom priestore.
    Description authorJán Podolák
    BooksPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/klaganie
    See also syr
    syridlo
    References (4) - Encyclopedic Terms
    (3) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.