Number of the records: 1
To the basket kľaganie
Descripton zrážanie mlieka pridaním syridla. Do precedeného mlieka sa primieša syridlo (na 70–100 l mlieka 0,5–1 dl syridla). Proces zrážania mlieka na huspeninovitú hmotu trvá podľa teploty mlieka a účinnosti syridla približne 20–30 minút. Z takto zakľaganého mlieka sa potom získava hrudový syr. Kľaganie patrí k základným postupom pri salašnom mliečnom hospodárstve v karpatsko-balkánskom priestore. Description author Ján Podolák Books Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/klaganie See also syr
syridloReferences (4) - Encyclopedic Terms (3) - Digital Objects