Number of the records: 1  

To the basket   obedár

  1. Descriptonhrnčiarska alebo fajansová nádoba na prenášanie jedla so širokým hrdlom a s horným oblúkovitým držadlom, s glazovaným črepom. Zvyčajne zdobená jedno alebo viacfarebným florálnym dekórom. Väčšina obedárov mala pôvodne aj pokrievku. Na území Slovenska sa obedár objavil ako pravdepodobný domáci prínos do tvaroslovia hrnčiny i fajansy v 19. storočí. V obedároch sa nosilo najmä jedlo pre novorodičku. Novšie plechové emailované obedáre, ktoré sa začali továrensky vyrábať a používať v 20. storočí, pozostávali z dvoch alebo troch okrúhlych, na seba navŕšených nádob, umiestnených v nosiči. Boli určené na prenášanie obeda. Vo variovaných podobách sa vyrábajú a používajú dodnes.
    Description authorIrena Pišútová
    BooksLandsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950. Plicková, E.: Pozdišovské hrnčiarstvo. Bratislava 1959.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/obedar
    See also rodička

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.