Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Ženský živôtik z Hrušova 001-01

Ženský živôtik z Hrušova 001-01

  1. Popis Červený "srstení ľajbík" (kašmírový živôtik), ktorý tvorí vrchnú súčasť tradičného odevu mladších žien na sviatky a slávnostné príležitosti. Živôtik má vpredu dve časti zvané "preňie boke", ktoré sú na okraji ramien a výstihu obšité šňúrkou. Ak je živôtik červený je obšitý modrou šňúrkou, naopak modrý alebo biely živôtik býva obšitý červenou šňúrkou. Okolo ramien je šnúrka dozdobená našitým "šíkom" (pás bižutérie - prepletaná šnúra zo zlatých flitrov v tvare osmičky, v strede perlička) alebo sa šňúrka vyzdobí iným spôsobom. Zapínanie je vpredu "zápinkami" tvorenými z úzkych stužiek a gombíkami na druhom "preňom boku". Na spodnom okraji a pri zapínaní je jednochuché žlté "višívaňia".
    Všeobecný popis Živôtik sa v Hrušove nazýva "ľajbík". Farba "ľajbíka" je závislá od veku nositeľky a obdobia a pri nosení do kostola sa prispôsobuje farbe rúcha. Mladšie ženy nosili červený kvetovaný, staršie ženy čierny kvetovaný (na Kvetnú nedeľu, počas pôstu alebo v smútku).
    Poznámky Najstarším materiálom na výrobu živôtiku bola modrotlač, neskôr kartún, baršan (zamat), baršan "jarčokaví" (menčester), kašmír, najslávnostnejší bol z brokátu "hoďbabní".
    Autori diela Benková, Anna (1943-)
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Obec pôvodu Hrušov
    Dátum vzniku diela1960
    Región pôvoduHont
    Miesto záznamuHrušov
    Dátum zaznamenania16.2.2017
    Predmetová klasifikácia 4.4.1.1. Historické podoby tradičného ženského odevu
    Kľúčové slová živôtik
    ženský odev
    Ďalšia zodpovednosť Brlošová, Anna (vlastník diela)
    Brloš, Ján (vlastník záznamu)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia122/2020-4/05-DFTĽK

Mapa

Ženský živôtik z Hrušova 001-01

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E , Mapy.cz, Mapy Google

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.