Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Ženský sviatočný odev zo Ždiaru 005-02

Ženský sviatočný odev zo Ždiaru 005-02

  1. Popis Odev tvoria biele plátenné spodničky, na ktoré sa oblieka zadná sukňa zvaná "kartunka" z bordového brokátu a predná čierna sukňa zvaná "fartuch". Predná sukňa je bohato zdobená našitými prámikmi, šujtáškami, zlatými kovovými stuhami, flitrovanou hadovkou, vyšívanou stuhou a lemovaná je bielou kupenskou čipkou. Zadná sukňa má len jednu širokú bielu a jednu tenkú zelenú čipku. Na hornú časť tela patrí ako spodná vrstva ľanová "kosuľa" bez zdobenia. Na košeľu patrí tmavoružový brokátový kabátik zvaný "reklik" so skrytým zapínaním na "patentke". Na hlavu patrí čepiec, ktorý má nad čelom takzavnú "predničku" z brokátu a nad ňou okolo celého čepca farebný tkaný "okrovek", čo je pás po sebe nasledujúcich rôznofarebných štvorcových dielikov. Čepiec má takzvané "stonski" - dlhé stuhy siahajúce vzadu do dvoch tretín sukne. K odevu prislúchajú súkenné papuče vyšívané harasom (vlnou). Celkový pohľad zozadu.
    Poznámky Tento typ odevu prislúcha starším vydatým ženám.
    Výskumný tím: Miroslav Hanák, Julián Ratica, Michal Veselský, Stanislava Tichá.
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Obec pôvodu Ždiar
    Dátum vzniku diela1918-1939
    Región pôvoduSpiš
    Interpreti Kocvárová, Martina (1983-)
    Miesto záznamuŽdiar
    Dátum zaznamenania27.9.2022
    Predmetová klasifikácia 4.4.1.1. Historické podoby tradičného ženského odevu
    Kľúčové slová ženský odev
    sviatočný odev
    papuče
    spodná sukňa
    sukňa
    zástera
    ženská košeľa
    ženský kabátik
    čepiec
    Ďalšia zodpovednosť Vavák, Miroslav (vlastník diela)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia229/2022-6/05-DFTĽK

Mapa

Ženský sviatočný odev zo Ždiaru 005-02

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 49°16'15.35"N, 20°16'17.88"E

GPS: 49°16'15.35"N, 20°16'17.88"E , Mapy.cz, Mapy Google

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.