Počet záznamov: 1
Pridať záložky Pečenie hrušovských ľepňíkov 001-02
Popis "Ľepňík" je tradičné jedlo z chlebového cesta, ktoré sa pripravovalo takmer v každej hrušovskej domácnosti. "Ľepňíke" sa v peci otáčajú pomocou ohrabla, aby sa upiekli zo všetkých strán rovnomerne. Súčasne sa pečie 4-5 lepníkov. Keď sa upečený vyberie, do pece sa dáva hneď ďalší, a takto na jedno nakúrenie pece sa upečie 25-35 lepníkov. Kvalita lepníkov závisí od správneho namiesenia cesta a vykúrenia pece. Žena postupne kontroluje a pomocou ohrabla otáča "ľepníke", upečené vyberá z pece a pomocou lopaty sádza vyvaľkané lokše. Všeobecný popis "Ľepňíke" sa pripravovali v deň keď sa piekol chlieb, čo bolo raz za týždeň. Jedával sa vždy čerstvý po vytiahnutí z pece a pripravoval sa na niekoľko spôsobov v slanej a sladkej forme. Autor/-ka záznamu Brloš, Ján (1958-) Obec pôvodu Hrušov Región pôvodu Hont Interpret/-ka Lekýrová, Františka Miesto záznamu Hrušov Dátum zaznamenania 16.6.2015 Predmetová klasifikácia 4.3.1.2. Jedlá z múky Kľúčové slová pec
lopataFyzický popis 1 min 24 s Ďalšia zodpovednosť Hanák, Miroslav (popis spracoval/-a)
Hanák, Miroslav (záznam spracoval/-a)
Lehotský, Oskar (záznam spracoval/-a)
Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
Práva na použitie Nekomerčné účely Licencia 122/2020-4/05-DFTĽK
Mapa
GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E , Mapy.cz, Mapy Google