Number of the records: 1  

To the basket   Slamený úľ z Veľkej Lehoty 001-01

Slamený úľ z Veľkej Lehoty 001-01

  1. Descripton Slamený úľ nazývaný "slamenák" v tvare hranola s jedným vchodom pre včely, nazývaným "letáč", bez vrchného poklopu. Povrch je ošetrený hlinkou. Výška úľa približne 80 cm, šírka jednej strany 40 cm. Pohľad spredu.
    General description Slamené úle sa vyrábali zo slamy a spájali sa s vŕbovou kôrou. Povrch slamených úľov sa natieral tzv. hlinkou, zmesou prírodných farbív a hliny. Slamené úle boli predchodcami modernejších, rozoberateľných úľov z dreva a slamy. Včely v nich vytvárali tzv. "divinu", teda ich dielo vznikalo voľne, prirodzene. Takýchto úľov mal včelár 10 - 20 kusov, viac na bežnú spotrebu nebolo treba. Med sa z úľov vyberal takzvaným "bubnovaním". Ktorý z úľov bol najťažší, ten obsahoval najviac medu a bol vhodný na výber. Založil sa oheň a vytvorila sa pahreba. Fukárom sa pahreba rozdúchala, aby začala dymiť. Úľ sa položil nad dym, ktorý včely vypudil. Palicami sa po úli búchalo - bubnovalo, aby sa včely z neho vyhnali. Po vybratí plástov a medu sa úľ nechal voľný a po čase sa do neho znova nasťahoval včelí roj.
    Note Nie je presne známe, akým spôsobom sa v tomto úli včelárilo, keďže úľ má ojedinelý tvar a najmä veľkosť.
    Úľ pochádza z obce Veľká Lehota, dnes je súčasťou zbierky úľov a včelárskeho náradia Ondreja Belicu z obce Hostie.
    Recorded by Veselský, Michal (1980-)
    Municipality of origin Veľká Lehota
    Region of originOblasť Pohronského Inovca
    Place of captureHostie
    Date of capture27.8.2015
    Subject Classification 4.2.7.9. Včelárstvo
    Key words úľ
    včelárstvo
    včelín
    včela medonosná
    Other responsibility Belica, Ondrej (work owner)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (record owner)
    Right of useNekomerčné účely
    License070/2015-3/03-DFTĽK

Map

Slamený úľ z Veľkej Lehoty 001-01

Show on map Mapy.cz

GPS: 48°27'28.92"N, 18°33'33.76"E

GPS: 48°27'28.92"N, 18°33'33.76"E , Maps Mapy.cz, Google Maps

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.