Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Ženské čižmy z Hrušova 001-01

Ženské čižmy z Hrušova 001-01

  1. Popis "Remenie" (kožené) ženské čižmy s tvrdou sárou. Majú malý podpätok, na ktorom je železná podkovka v tvare kalíšteka. Na päte je malý kožený výstupok – "pupok", pomocou ktorého si čižmy vyzúvali. Okolo priehlavku sú vyšívané žltou niťou. Tie boli najdrahšie i najslávnostnejšie. Najkrajšie boli tie, na ktorých boli vyšívané tulipány, ruže a vtáčiky.
    Všeobecný popis V minulosti sa šili aj čižmy s mäkkou sárou – "kordovánke". Kupovali sa na jarmokoch v okolitých dedinách u remeselníkov alebo u miestnych čižmárov "šustrov". "Remem" (koža) býval dvojaký. Z teľacej kože (boxový) na dni sviatočné a z hovädzej na dni všedné. Na mimoriadne príležitosti sa zhotovovali "vŕzgavie" čižmy. Pod podošvu sa vložilo niečo, aby vŕzgali. Dievčatá ich rady nosili, pretože ich bolo počuť, keď išli po kostole. Pôvodne boli všetky čižmy na jedno kopyto – pravá sa nelíšila od ľavej. Po stiahnutí z kopyta sa koža vyklepala "šusterským" kladivkom na "buršťički" (malá nákova) a následne sa krivou ihlou zošívala. Na opätok – "obsec" sa pribila väčšia podkova. Čižmy mali tvrdé vystužené holene s dvomi bočnými švami. Nad opätkom bol kožený výstupok, ktorý uľahčoval vyzúvanie. Niektoré čižmy mali vpredu holeň srdcovito vykrojenú. Okrem čižiem s mäkkou sárou, ktoré sa šili najskôr, mladší čižmári v dedine šili aj čižmy s tvrdou a krivou sárou. Tie mali sáru tvarovanú podľa tvaru nohy.
    Poznámky Aby sa čižmy pekne leskli natierali ich čiernym boxom a vyleštili ich kefou. Sáry postriekali lakom. Pri čistení museli dávať pozor, aby nezatreli boxom žltú výšivku. Vyšívané čižmy neboli lacnou záležitosťou. Ľudia za nenplatili len peniazmi, ale aj naturáliami (obilím, drevom). Veľakrát im ušili čižmy aj na dlh.
    Autori diela Bendík, Pavol
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Obec pôvodu Hrušov
    Región pôvoduHont
    Miesto záznamuHrušov
    Dátum zaznamenania16.2.2017
    Predmetová klasifikácia 4.4.1.1. Historické podoby tradičného ženského odevu
    Kľúčové slová ženský odev
    čižmy
    Ďalšia zodpovednosť Brloš, Ján (vlastník diela)
    Brloš, Ján (vlastník záznamu)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia122/2020-4/05-DFTĽK

Mapa

Ženské čižmy z Hrušova 001-01

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.