Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Chlapčenská košeľa z Hrušova 002-01

Chlapčenská košeľa z Hrušova 002-01

  1. Popis Vyšívaná chlapčenská košeľa z bieleho plátna s náprsným bielym vyšívaním. Ide o novší typ konopnej košeľe, ktorý sa rozšíril začiatkom 20. storočia. Košeľa má preložený golier "hazoku", rázporok, ktorý siaha do polovice hrude, je ozdobený výšivkou a zapína sa na gombíky. Po oboch stranách rázporka je biela "prietka" (pás výšivky s kvetinovým motívom) s jednoduchou ažúrkou a kvetinové vzory sú vyšívané hladkým stehom. Po vonkajších stranách "prietky" sú dva alebo tri záhyby, ktoré sa nazývajú "forhometľa". Gombíky sú malé, zväčša modrej farby. Buď sa vyšila dierka na každý gombík alebo len na každý druhý. Pod "prietkami" je našitý približne trojcentimetrový pás látky zvaný "handrička". Je ozdobená tiež bielou výšivkou. Pod "handričkou" je košeľa nariasená. Na pleciach sú všité štvorcové kusy plátna zvané "ľajsňe", do ktorých sa všili nazberané rukávy. Rukávy sú všité do manžiet, ktoré sú ozdobené bielou alebo farebnou výšivkou. Pod pazuchou je všitý štvorcový kus plátna. "Ľajsňe" sú pri golieri nastrihnuté približne na 1 alebo 2 centimetre, aby sa košeľa neťahala. Z vnútornej strany je všitý nazberaný kus plátna alebo bolo miesto rozstrihnutia prekryté kúskom plátna. To sa nazývalo "žabka". K odevu patrí aj čierny klobúk s dienkom obtočeným čiernou stuhou. Celkový pohľad spredu.
    Poznámky Kým nezačali deti chodiť do školy, nosili chlapci a dievčatá rovnaký odev. Keď žačali chodiť do školy, nosili odev po starších súrodencoch alebo im ušili či kúpili nový odev. Chlapčenský odev bol identický s odevom dospelých mužov. Tento typ košele je známy aj inde na Slovensku pod názvom nemecká košeľa a poukazuje na vplyvy mestského odevu, šíriaceho sa do Hrušova z ekonomicky vyspelejších oblastí juhu a západu Slovenska.
    Jednotlivé diely košele sa vyšívali samostatne. Zošívanie jednotlivých dielov košele bolo zložité a nevedeli ho všetky ženy v dedine. Ak si ich nevedeli urobiť samy, dali si ich šiť vyšívačkám.
    Autori diela Benková, Anna (1943-)
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Obec pôvodu Hrušov
    Dátum vzniku diela1999
    Región pôvoduHont
    Miesto záznamuHrušov
    Dátum zaznamenania16.2.2017
    Predmetová klasifikácia 4.4.2.1. Historické podoby tradičného mužského odevu
    Kľúčové slová detský odev
    mužský odev
    mužská košeľa
    Ďalšia zodpovednosť Brloš, Ján (vlastník diela)
    Brloš, Ján (vlastník záznamu)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Dátum digitalizácie16.2.2017
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia122/2020-4/05-DFTĽK

Mapa

Chlapčenská košeľa z Hrušova 002-01

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E

GPS: 48°9'15.40"N, 19°5'29.46"E

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.