Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Bábka od neznámeho autora 002-04

Bábka od neznámeho autora 002-04

  1. Popis Tradičná bábka (marioneta) zavesená na oceľovom drôte, ovládateľná pomocou nití. Ide o typ bábky "Dupák" z kolekcie trikových, varietných bábok, tzv. "kumštfigúriek". Tieto bábky neúčinkovali ako postavy v hrách tradičného repertoáru, ale boli neodmysliteľnou súčasťou varietných výstupov v podobe dohier k hlavnej hre na konci predstavenia. Ich doménou boli rôzne varietné výstupy, v ktorých vystupovali ako povrazolezci, žongléri, akrobati a pod. Bábka je zavesená na oceľovom drôte, ovládaná dvomi niťami upevnenými na hlave. Princíp animácie spočíva v skladaní a vymršťovaní celej postavy v rytmizovaných pohyboch s dôrazom s „dupaním“ nôh o dosky javiska, obyčajne so sprievodom melódie k odzemku. V skrčenej pozícii má bábka dĺžku 21 cm, po vymrštení 70 cm. "Dupák" z kolekcie Antona Anderleho mal meno Janči Paprika. Celkový pohľad na bábku vo vystretej pozícii.
    Všeobecný popis Marionety boli najrozšírenejším typom bábok, s ktorými až do polovice 20. storočia hrávali tradiční kočovní bábkari na Slovensku i v Čechách. Trikové bábky (žongléri, artisti, povrazolezci a iné cirkusové postavy) boli obyčajne animované len niťami zavesenými na drevenom vahadle. Výnimkou bola práve bábka "Dupáka", ktorý bol ukotvený na hlavnom drôte vedenom skrz hlavu k spodnej drevenej časti pod kostýmom na ktorej boli pripevnené nohy.
    Poznámky Z kolekcie bábkara Antona Anderleho (1944 - 2008) z Banskej Bystrice. Bábka patrila k základnej kolekcii bábok s ktorou Antom Anderle aktívne hrával svoje predstavenia.
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Región pôvoduBez zaradenia
    Miesto záznamuBratislava-Rusovce
    Dátum zaznamenania2015
    Predmetová klasifikácia 5.2.1. Rezbárstvo
    6.6.3. Bábkové divadlo
    Kľúčové slová bábka
    bábkové divadlo
    ľudoví bábkari
    Ďalšia zodpovednosť Anderle, Anton (vlastník diela)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia089/2015-3/03-DFTĽK

Mapa

Bábka od neznámeho autora 002-04

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 48°43'19.46"N, 19°8'2.11"E

GPS: 48°43'19.46"N, 19°8'2.11"E

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.